Silke

Silke

Fagtermer brugt i denne artikel: 

Grip, glide, cush, bounce, fasthed og "at gå en vikle til". Forklaring af termerne kan findes nederst i artiklen.

--

Silke er tråden fra silkemøllets puppe og har været et luksusmateriale siden oldtiden. Ligesom uld, har silke meget gode temperaturregulerende egenskaber. 

I bæreredskaber vil du typisk støde to forskellige typer silk: Glat silke spundet af ubrudte silketråde, og nubret silke, spundet af kortere fibre. Mens begge type silke går under mange forskellige navne og betegnelser, er forskellen mellem glat og nubret silke det, der gør den største forskel i forhold til bæreegenskaber.

Silke, uanset måden det er spundet på, har samme temperaturregulerende egenskaber og behandles ens i vask. Silke er en proteinfiber, og må derfor ikke vaskes med vaskemiddel med enzymer. Brug i stedet vaskemiddel til finvask eller uld/silke.

 

GLAT SILKE

Glat silke spindes af den ubrudte, rensede tråd fra silkemøllets puppe. Den glatte silke er den stærkeste fiber du kan finde, i forhold til dens tykkelse. Du vil derfor med en vikle i glat silke stå med et bæreredskab der er utroligt fast, uden cush, ekstremt meget glide og er meget smukt skinnende.

Glat silke kan være "hårdt" og kombineres i bæreredskaber ofte med andre materialer eller vævninger, der tilfører bæreredskabet mere cush og grip.

Glat silke betegnes ofte mulberrysilke, men betegnelsen mulberrysilke beskriver blot typen af møl der har spundet tråden (Bombyx Mori), og mulberrysilke kan derfor også godt være nubret silke, spundet af rester fra produktion af glat silke.

At gå glat silke til: Glat silke er blødt fra start, men trådens hårdførhed gør, at der ikke kan vindes meget ekstra blødhed ved brug. 

 

NUBRET SILKE

Nubret silke er spundet sammen af kortere fibre, og opfører sig andeledes end glat silke. Trådens ujævne overflade giver godt med grip, og den ujævne silke vil have en del mere bounce og cush, end en tråd af glat silke. Der vil typisk være ganske lidt eller intet shine. Nubret silke er ofte spundet af overskydende silke fra produktion af glat silke, og de ujævne tråde indeholder ofte mere af silkemøllets "lim" fra puppen. Dette naturlige indhold af lim er ufarligt, og giver ex. bourettesilke sin distinkte duft, som mange elsker. Duften er ofte kraftigere når viklen er våd. Duften vil dog altid aftage igen, når viklen tørrer. Nogle gange kan man også finde små strå i nubret silketråd - det er naturligt forekommende fra puppen, og forsvinder typisk af sig selv efter vask og når viklen tages i brug.

Nubret silke kombineres i bæreredskaber ofte med glattere materialer, så det samlede resultat glider lettere og får mindre bounce. 

Nubret silke betegnes ofte som bourette- schappe- vild- eller tussahsilke.

At gå nubret silke til: Nubret silke er utroligt blødt fra start, og kan være meget grippy "en velcrovikle". Som bæreredskabet gåes til, vil den blive mindre grippy og silken strækkes så bæreredskabet bliver mindre bouncy. Du vil altså ende op med en vikle der glider lettere i lagene, og har lidt mindre bounce.

 

DYREVELFÆRD

Det er desværre ikke til at komme udenom, at silkemøl aflives for at udvinde silke. Insektet er dog en værdifuld kilde til protein, og går ikke til spilde - de bruges enten som dyrefoder eller som menneskeføde. De fede silkelarver regens for en delikatesse i mange asiatiske lande.

Fagtermer:

Grip: Hvor godt en vikle "sidder fast" i sig selv. Grip gør, at en vikle bliver på plads og ikke glider op. For meget grip kan dog gøre det udfordrende at binde stramt nok.
Glide: Det modsatte af grip. Hvor godt en vikle glider over sig selv. For meget glide kan gøre det udfordrende at få en binding til at blive på plads.
Cush: Hvor "pudeagtig" en vikle/slynge er på skulderen.
Bounce: Hvor elastisk en vikle/slynge opfører sig. Det modsatte af fasthed.
At gå en vikle/slynge til: Hvordan stoffet forandrer sig med brug. En vikle/slynge der er brugt, er ofte blødere og nemmere at bruge, end en helt ny. Det afhænger i høj grad af materialerne hvor meget arbejde der kræves, før en vikle er gået til.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

Vores fastvikler

Vores ringslynger

Om mig

Christine

Mit navn er Christine, og jeg er grundlæggeren af Nordic Slings; Et vikle-og slyngemærke skabt ud af min kærlighed til babywearing og smukt design.

Jeg ønsker at give dig frihed til at udtrykke dig som forælder, mens du styrker det unikke bånd mellem dig og dit barn.

Mine bæreredskaber er skabt med omhu og kærlighed. Hver enkelt vikle og slynge er resultatet af min passion for at kombinere de bedste materialer med et æstetisk design. Jeg har selv båret begge mine børn, og ved hvor vigtigt det er, at du både føler dig både komfortabel og smuk, når du bærer dit barn.

Hos Nordic Slings får du ikke et billigt produkt produceret på samlebånd i Østen. Jeg står selv for designet af mine vikler og slynger. Stoffet specialvæves på et lille GOTS-certificeret væveri i Østrig, og alle mine produkter syes i Danmark. Derfor finder du heller ikke Nordic Slings i babybutikker og andre webshops, hvor høj profit styrer udvalget.

Med et bæreredskab fra Nordic Slings får du ikke kun etisk produkt af høj kvalitet. Du investerer også i dig selv og dit barn. Jeg håber, at mine bæreredskaber vil blive en uvurderlig del af din forældreoplevelse. Hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning, er jeg altid her for at hjælpe.

Kærlig hilsen,

Christine Marie Lundbye Clausen