Min vogn

Luk
Ringslynge eller fastvikle?

Ringslynge eller fastvikle?

I denne artikel vil jeg forklare forskellen på de to typer bæreredskab, og hjælpe dig med at beslutte om enten ringslynge eller fastvikle er det rigtige valg for dig og dit barn.

FYSISKE FORSKELLE

En ringslynge og en fastvikle kan umiddelbart virke ret ens ved første øjekast: De er begge et langt vævet stykke stof viklet rundt om kroppen, der bruges til at bære et barn. Men de bruges ganske forskelligt. Den største forskel i konstruktionen er, at mens en fastvikle blot er et langt stykke stof (ofte mere end 4 meter), er en ringslynge typisk meget kortere (ca. 2 meter). Desuden har ringslyngen to store ringe, der er syet fast i den ene ende. 

På en ringslynge føres enden uden ringe gennem ringene, der låser den på plads og skaber en stoflomme, der let kan justeres. Slyngen bæres derefter på den ene skulder, og barnet sikres ved at stramme stoffet gennem ringene.

Med en fastvikle vikles stoffet rundt om både barnets og bærerens krop og sikres ved at binde en dobbeltknude med enderne af viklen. 

KOMFORT

Vægtfordeling

Begge bæreredskaber er ergonomisk korrekte for barnet, så forskellen i komfort mellem en slynge og en fastvikle mærkes hovedsageligt af den person, der bærer. Ringslyngen fordeler barnets vægt over den ene skulder og din ryg. Fastviklen kan bindes for at fordele barnets vægt over begge skuldre, ryg og hofte. Kort sagt - fastviklen fordeler barnets vægt symmetrisk og over et større område.

Varme

En ringslynge er et enkelt lag stof omkring barnet og den voksne, mens en fastvikle kan have flere, afhængigt af hvordan den er bundet. Dette giver yderligere støtte, men også varme. En ringslynge kan være et godt valg, hvis du eller dit barn har en tendens til at blive meget varme og svedige, da det er mindre stof, der omslutter jer. Der er dog mange måder at binde en fastvikle på, der også kan resulteret i kun ét lag stof omkring dig og dit barn. 

HASTIGHED

Fastvikler kan bindes på måder, så de er klar på forhånd, men efter min mening er ringslyngen uovertruffen, når det kommer til hurtighed. Hvis du har brug for et bæreredskab til hurtige op- og ned, tager det blot et kort øjeblik at få barnet i slyngen når du har teknikken på plads. Det er endnu hurtigere at få barnet ud, du løfter simpelthen den nederste ring, og ringslyngen løsnes hurtigt og nemt så du kan sætte dit barn ned. 

ALSIDIGHED

En fastvikle i din basisstørrelse kan bruges til at bære dit barn foran, på hoften eller på ryggen. Ringslynger bruges mest til at bære barnet foran, eller når de bliver ældre og mere nysgerrige, på hoften. Selvom det er teknisk muligt at bære på ryggen ved hjælp af en ringslynge, finder jeg at komforten for bæreren er begrænset. Hvis du har til hensigt at bruge dit bæreredskab til rygbæring, anbefaler jeg at vælge en fastvikle, da det giver dig mange muligheder for at bære dit barn på ryggen på en måde, så de kan se verden og som for dig, som bærer, er komfortabel over længere tid.

PRAKTIK

Transport af bæreredskabet

Ringslyngen er kort og tager kun ganske lidt plads i en pusletaske. Mange mennesker, inklusive mig selv, finder merinoslynger fremragende som bløde og varme tørklæder, og denne brug sikrer også, at jeg aldrig står uden en slynge, når mine børn bliver trætte af at gå, eller bare har brug for at komme op. Både ringslyngen og fastviklen er fremragende som et back-up tæppe, tørklæde eller som skygge for solen.

Amning

Det er muligt at amme dit barn mens du bærer det i slynge eller vikle. Dette er hurtigt at gøre i en ringslynge, men heller ikke særlig kompliceret i en fastvikle bundet i (for eksempel) standardbindingen FWCC.

Bevægelsesfrihed

At have hænderne fri, mens du holder dit barn, er en af de største fordele ved babywearing. Med en ringslynge vil din bærearm/skulder være en smule begrænset, afhængigt af hvor meget du fordeler stoffet over skulderen. På den anden side vil din anden arm være helt uhindret. Med en fastvikle afhænger din bevægelsesfrihed af, hvordan du binder viklen. En standard FWCC-binding giver f.eks. meget god bevægelsesfrihed for begge arme.

ALDER PÅ BØRN

Nyfødt (0-2 måneder)

Efter min egen personlige erfaring har jeg brugt både ringeslynge og fastvikle meget, da mine babyer var nyfødte. Når babyerne er små og lette, er det ikke særligt hårdt at bære dem med vægten på den ene skulder med en ringslynge. Den mindre mængde stof i ringslyngen kan være en fordel, hvis dit barn er født i de varmere måneder af året. Fastviklen er fantastisk til at putte i og en fantastisk redning til sene nætter. Fastviklen giver også god symmetrisk støtte til din krop der skal komme sig efter fødslen.

 

Baby (2-12 måneder)

Når mine babyer var lidt ældre, var fastviklen mit bedste redskab til at få dem til at sove og til at transportere dem, mens jeg tog hånd om ældre børn, var ude i byen, madlavning osv. Ringslyngen var uundværlig til kortere ærinder, som f.eks. at aflevere den ældste i børnehave og andre daglige gøremål.

 

Småbarn (1 år+)

Når mine børn kunne gå, fik slyngen en renæssance - da de var "stærke uafhængige babyer", lod de mig ikke så ofte bære dem i viklen i lang tid, men slyngen var uhyre praktisk at have med mig på tur i stedet for en klapvogn. Fastviklen er stadig magisk for at få ro på natugler, syge børn der har behov for tryghed og til lange gåture, hvor jeg kan bære barnet på ryggen.

 

 

Er det svært at lære?

Det kræver lidt øvelse, men det er ikke svært at lære at bruge en slynge eller fastvikle. Der er masser af online ressourcer, videoguider og skønne communities af dedikerede baby-bærende mødre og fædre, som med glæde hjælper dig med at få dit bæreredskab justeret perfekt. Der findes endda certificerede bærevejledere, der tilbyder 1-til-1 hjælp i dit eget hjem. 

KONKLUSION

Ringslynge og fastvikle er begge ergonomiske bæreredskaber, der er meget komfortable og som giver dig som forælder mulighed for at bære dit barn, mens du også har dine hænder fri. Afhængigt af hvilke typer situationer du har til hensigt at bruge dit bæreredskab i, kan enten ringslynge eller fastvikle være det rigtige for dig. 

Ringslynger og fastvikler supplerer hinanden, og det er helt almindeligt at eje både en fastvikle og derefter supplere med en ringslynge til hurtigere "op og ned". 

Vær opmærksom på, at denne artikel er baseret på typisk brug, beregnet som en guide til dig der skal vælge dit første bæreredskab. Nogle mennesker foretrækker ringslynger til alle bærebehov og omvendt. Der er ingen "forkert måde" at bære dit barn på, så længe barnet sidder trygt med frie luftveje, og det er komfortablet for jer begge.

Jeg håber, at denne guide hjalp dig med at beslutte, hvilket bæreredskab der passer til dig. Hvis du har brug for yderligere vejledning, hjælper jeg gerne. 

Med venlig hilsen,

Christine

Se vores udvalg af ringslynger

Se vores udvalg af fastvikler
 

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Alle blogkommentarer kontrolleres inden offentliggørelse