Close up of linen fabric

GSM - hvilken betydning har det?

GSM handler om vægt

Inden for vikleverdenen støder men ofte på forkortelsen "GSM". GSM er en forkortelse af "Grams per Square Meter", på dansk "gram per kvadratmeter". Nogle gange bliver det benævnt gsm, eller g/m2. Det er en betegnelse for vægten af stof. Et GSM på 200 betyder blot, at en kvadratmeter af stoffet i viklen/slyngen vejer 200 gram.

En myte om bæreevne

GSM bliver ofte, fejlagtigt, omtalt som "bæreevnen". Nogle gange hører man, at en vikle helst skal have et højt GSM, for at det er behageligt at bære tungere børn i den. Men GSM siger kun noget om stoffets vægt, intet om dets bæreegenskaber. At højt GSM er nødvendigt i en fastvikle eller slynge, for at de er behageligt at bære større børn, er en myte.

Bærekomfort

GMS kan kun give et fingerpeg om en vikles tykkelse. Hvor komfortabel en vikle eller slynge er at bære med, kommer i høj grad an på vævningen, typen af fibre og tætheden af trådene. Viklens mønster og hvordan trådene er spundet har også betydning. For optimal komfort, kræver det også en god stram binding.

Lige præcis det med stramningen har stor betydning. Viklen skal fordele barnets vægt behageligt og jævnt over bærerens ryg, skuldre og lænd.

Lavt GSM

Lavt GSM, i det rigtige blend og vævning, kan godt bære tunge børn.

Tyndere vikler er lettere at stramme korrekt, så vægten fordeles jævnt og behageligt. Luftholdige fibre som f.eks. merinould er meget lette i forhold til deres styrke - samtidig har uldfibre stor styrke og høj bærekomfort, da de luftfyldte fibre giver en pudefornemmelse på skuldrene - populært betegnet som "cush". Hør er en anden fiber som, selv om fiberen ikke er specielt let i sig selv, kan væves tyndt uden at gå på kompromis med bæreevnen. Det er fordi hør er utroligt stærkt og ikke giver sig i længden. En tynd vikle eller ringslynge med hør vil derfor kunne give meget fast støtte, som er let at fordele jævnt da stoffet ikke er særligt tykt.

Jo tykkere vikle, jo sværere kan det være at stramme den korrekt. En tyk og tung vikle vil - alt andet lige - også være varmere at have på, end en tyndere, lettere vikle.

Højt GSM

Men nu er det ikke sådan at lette vikler bare altid er sagen. En rigtig basse af en vikle kan godt være det rigtige valg for dig - det er i høj grad en smagssag. En vikle med højt GSM er heller ikke altid uegnet til små babyer.

Højt GSM, i det rigtige blend og vævning, kan godt bære små babyer.

Nogle fibre bidrager til en høj vægt. Det kan være for eksempel silke, nylon eller mælkefiber, der alle er tunge fibre. En vikle kan også være vævet tættere, af tykkere tråde, eller i dobbelt lag. En tungere vikle, der stadig er løst vævet i bløde fibre, vil sagtens kunne smyge sig om et mindre barn.

Vægt er altså ikke afgørende, hvis du prøver at vurdere hvordan en vikle vil opføre sig.

Blend har betydning

Fibre kan som sagt i sig selv være tunge eller lette, cushy eller faste, grippy eller glatte og ofte er en vikle sammensat af flere typer fibre. Samtidig kan trådene være tynde eller tykke, eller spundet på forskellige måder der gør dem ujævne i overfladen. Der findes mange forskellige typer specialtråd (f.eks. chenille eller bouclé). Andre typer tråd er ekstra stramt spundne og glatte. Alt det her påvirker bæreegenskaberne.

Vævningen har betydning

En stor faktor for viklens bæreegenskaber er, hvordan stoffet er vævet. Det er derfor vikler er vævet på en særlig måde, der er meget anderledes end den måde hvorpå stof til f.eks. gardiner eller tøj typisk er vævet. Vikler er ofte mere eller mindre løst vævet for at give den det diagonale stræk, der gør at den smyger sig om kroppen. Men også her er der variation. Jo tættere vævning, jo mere fast støtte vil stoffet give. Men en fast stabil vævning går på kompromis med det diagonale stræk, og derfor kan vikler i samme blend og vægt ikke umiddelbart bare sammenlignes, hvis vævningen, eller mønsteret, er forskellig. Vikler der er i samme blend, i samme mønster, i samme vævning kan sammenlignes. Ellers ikke.

Andre faktorer

Og så er der endelig, hvor bløde og medgørlige selve fibrene i stoffet er, eller er blevet med brug. Også her er der stor variation, også inden for samme fiber. Uld, bomuld og hør kan variere meget i hvor blødt det er fra start.

Sådan vælger du din vikle

Jeg beklager hvis jeg ikke ligefrem bidrager til at gøre det mere gennemskueligt at vælge den rigtige vikle. Men glem for en stund alt om GSM, blend, vævning osv. og se i stedet på, hvordan sælger eller forhandler beskriver viklens egenskaber.

Fraråder de den for eksempel til nybegyndere, så vær ekstra opmærksom.  Ofte vil en sælger jo forsøge at appellere så bredt som muligt. Slå koldt vand i blodet, hvis den vikle du havde udset dig til din nyfødte beskrives som et "toddler-fængsel, der anbefales til erfarne viklere". En vikle der beskrives som begyndervenlig kan omvendt sagtens være god, også for erfarne viklere og til store børn.

Selv om en forhandler ønsker at appeller bredt i sin beskrivelse af viklen, er det min erfaring at de fleste seriøse producenter og forhandlere beskriver deres produkters egenskaber ærligt. Ingen ønsker skuffede kunder - tvært i mod!

Prøv, hvis du kan

Den bedste vurdering af en vikle, får du ved at prøve den på. Det kan dog være lettere sagt end gjort. Nogle producenter afholder grams eller pop-op events. Andre har deres vikler til salg ved forhandlere med fysiske butikker. Mange private afholder også "grams" - private begivenheder hvor man mødes og prøver hinandens vikler. Måske er du heldig, at en deltager har netop den vikle du har kig på.

Brug andres erfaringer

Kan det ikke lade sig gøre at prøve viklen, så kan du måske finde andre brugeres anmeldelser og beskrivelser af den. Spørg i online fora for vikleinteresserede. Mange producenter lader også deres kunder selv tilføje anmeldelser af produkterne på deres shop. Du kan ofte også finde anmeldelser online, hvis du søger på viklens navn. Her kan jeg varmt anbefale den danske side Wraptrack.

Få vejledning

Hvis du føler dig lidt på herrens mark, så er der hjælp at hente. Mit første møde med vikleverdenen gjorde mig også helt rundtosset. Mit bedste råd er: Glem for en tid alt om det optimale blend, GSM osv.  og start med at finde en vikle, du synes er smuk. Herefter kan du se nærmere på, om dens egenskaber passer til dine behov.

Som producent og viklemor kan jeg ærligt sige, at jeg er oprigtigt interesseret i at matche mine produkter til mine kunders behov. Jeg lever af tilfredse kunder og glade babyer. 😊 Har du brug for vejledning er du hjerteligt velkommen til at kontakte mig. Du kan fange mig på både Facebook, Instagram og mail.

Bedste hilsner,

Christine - ejer, Nordic Slings

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

Vores fastvikler

Vores ringslynger

Om mig

Christine

Mit navn er Christine, og jeg er grundlæggeren af Nordic Slings; Et vikle-og slyngemærke skabt ud af min kærlighed til babywearing og smukt design.

Jeg ønsker at give dig frihed til at udtrykke dig som forælder, mens du styrker det unikke bånd mellem dig og dit barn.

Mine bæreredskaber er skabt med omhu og kærlighed. Hver enkelt vikle og slynge er resultatet af min passion for at kombinere de bedste materialer med et æstetisk design. Jeg har selv båret begge mine børn, og ved hvor vigtigt det er, at du både føler dig både komfortabel og smuk, når du bærer dit barn.

Hos Nordic Slings får du ikke et billigt produkt produceret på samlebånd i Østen. Jeg står selv for designet af mine vikler og slynger. Stoffet specialvæves på et lille GOTS-certificeret væveri i Østrig, og alle mine produkter syes i Danmark. Derfor finder du heller ikke Nordic Slings i babybutikker og andre webshops, hvor høj profit styrer udvalget.

Med et bæreredskab fra Nordic Slings får du ikke kun etisk produkt af høj kvalitet. Du investerer også i dig selv og dit barn. Jeg håber, at mine bæreredskaber vil blive en uvurderlig del af din forældreoplevelse. Hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning, er jeg altid her for at hjælpe.

Kærlig hilsen,

Christine Marie Lundbye Clausen