Hvad er loomstate?

Hvad er loomstate?

Frisk fra væven

Loomstate er et af de mange begreb du støder på, når du først møder vikleverdenen. Det betyder slet og ret, at viklen er helt ny og ubrugt - den kommer lige fra væven (loom på engelsk). En vikle i loomstate skal vaskes, før den tages i brug.

Hvorfor har loomstate betydning?

En vikle i loomstate vil ikke føles "rigtig". Når en fastvikle væves, er de mange tråde på væven er adskilt og spændt helt stramt ud, for at væven arbejder præcist og der ikke går kludder i trådene. Det betyder at tråde som normalt vil være luftige og bløde, kan føles stive og hårde, og at stof i loomstate vil føles mere løst vævet, end det egentligt er designet til at være.

Sikkerhed

En vikle i loomstate er sart. En myte hedder sig, at fastvikler i loomstate er så sarte, at de kan rives over med hånden. Det passer heldigvis ikke. Stoffet er stadig meget stærkt. Til gengæld er det sandt, at stoffet er mere løstvævet og trådene er kompakte og adskilte. Trådene kan derfor nemmere glide fra hinanden og forårsage det der hedder "thread shifting". Thread shifting er ikke farligt i sig selv, men er et svagt punkt, der kan udvikle sig til huller. Huller kan få stoffet til at revne.

Ligeledes er en vikle/ringslynge i loomstate også mere tilbøjelig til at få pulled threads - enkelttråde der er trukket ud af vævningen. Pulled threads er heller ikke farlige i sig selv og kan nemt trækkes tilbage på plads, men tråde der stikker ud, er i højere risiko for at knække.

Da en slynge eller vikle i loomstate er sart, bør man aldrig bruge bæreredskabet, før det har fået sin første vask.

Bæreegenskaber

Ud over sikkerheden, er anden vigtig grund til at vaske sin vikle/slynge i loomstate, at stoffets "personlighed" og bæreegenskaber slet ikke kommer til sin ret før første vask. Det er umuligt korrekt at vurdere hvordan det føles at bære i en vikle, ved at prøve den på i loomstate.

Uldfibre, der er helt spændt ud og stive i loomstate, vil med en vask trække sig sammen og opnå sit elastiske bounce, og blive bløde og fluffy.

Mange silketyper indeholder limrester fra silkelarven, strå fra puppen og nogle gange endda små kviste. Det kan gøre silken stiv og stikkende. Disse urenheder vaskes typisk også ud i første vask.

Hør og hamp, der ofte er meget stift i loomstate, bliver mærkbart blødere allerede efter første vask i maskine, hvor det får lidt "tæsk".

Bomuldstråde er ofte meget stramt spundet, og vil efter den første vask "folde sig ud" og gribe bedre om nabotrådene.

En vikle er typisk også både bredere og længere i loomstate. GSM (vægt pr. m2) vil derfor også være lavere i en fastvikle i loomstate og kan derfor ikke måles retvisende, før viklen er vasket. Nordic Slings oplyser vores ringslynger og fastviklers omtrentlige gsm efter vask.

Urenheder

Sidst men ikke mindst, er der overskudsfarve og en masse støv (mikroskopiske stoffibre - vævning støver helt afsindigt meget) fra produktionen i de fleste vikler. Den første vask vil også hjælpe med at vaske dette ud.

Hvordan skal jeg vaske?

Du skal vaske din vikle efter hvilke materialer den indeholder - vask altid efter den sarteste fiber, uanset hvor lille en del af viklen den udgør. For eksempel er der ingen forskel i pleje af en vikle med 10% uld og med 100% uld. Du kan læse om hvordan du vasker dit bæreredskab her: Vask af dit bæreredskab

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

Vores fastvikler

Vores ringslynger

Om mig

Christine

Mit navn er Christine, og jeg er grundlæggeren af Nordic Slings; Et vikle-og slyngemærke skabt ud af min kærlighed til babywearing og smukt design.

Jeg ønsker at give dig frihed til at udtrykke dig som forælder, mens du styrker det unikke bånd mellem dig og dit barn.

Mine bæreredskaber er skabt med omhu og kærlighed. Hver enkelt vikle og slynge er resultatet af min passion for at kombinere de bedste materialer med et æstetisk design. Jeg har selv båret begge mine børn, og ved hvor vigtigt det er, at du både føler dig både komfortabel og smuk, når du bærer dit barn.

Hos Nordic Slings får du ikke et billigt produkt produceret på samlebånd i Østen. Jeg står selv for designet af mine vikler og slynger. Stoffet specialvæves på et lille GOTS-certificeret væveri i Østrig, og alle mine produkter syes i Danmark. Derfor finder du heller ikke Nordic Slings i babybutikker og andre webshops, hvor høj profit styrer udvalget.

Med et bæreredskab fra Nordic Slings får du ikke kun etisk produkt af høj kvalitet. Du investerer også i dig selv og dit barn. Jeg håber, at mine bæreredskaber vil blive en uvurderlig del af din forældreoplevelse. Hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning, er jeg altid her for at hjælpe.

Kærlig hilsen,

Christine Marie Lundbye Clausen