Min vogn

Luk
Merinould

Merinould

Fagtermer brugt i denne artikel: 

Grip, glide, cush, bounce, fasthed og "at gå en vikle til". Forklaring af termerne kan findes nederst i artiklen.

---

Merinould er kendt for sin fantastiske blødhed og styrke. Tekstil lavet af merinould temperaturregulerende, holdbart og meget komfortabelt. Merinould er en af mine yndlingsfibre til slynger og vikler. Merinould giver styrke, lethed og cush, og den gode balance mellem grip og glide gør det til en fornøjelse at bære med.

Efter at merinofårene er klippet, vaskes den rå merinould, kæmmes og sorteres i fiberlængde. De længste og fineste fibre bruges til den tråd, vi bruger til at væve vores bæreredskaber. En tråd spundet af den fineste merinould er meget stærk, jævn og har minimalt med uldkrads. Vores uld er ikke superwash-behandlet, hvor fibrene dækkes af et lag silikone - det bevarer uldens fortrinlige naturlige temperaturregulerende egenskaber.

At gå uld til: Uldfibre vil trække sig let sammen efter første vask, og strække sig med brug. Det betyder at en en vikle/slynge med uld vil have forholdsvist meget bounce lige efter første vask, og så vil fibrene med brug blive strukket ud, og bounce reduceres. Hvis en vikle har uld i trenden, vil man kunne måle en tydelig forskel i længden efter noget brug.

 

DYREVELFÆRD

Desværre er ikke al merinould lige hensigtsmæssigt fremstillet. Nogle merinoproducenter bruger stadig en metode der kaldes mulesing. Mulesing er en meget smertefuld procedure, der involverer fjernelse af strimler af hud på lammets bagdel. Når det behandlede område heler, vil området være dækket af arvæv. Formålet er at reducere risikoen for et parasitangreb der hedder flystrike.

Vi køber kun merino fra producenter, der bruger andre metoder til at beskytte deres får (såsom vask, selektiv avl og trimning). Desuden er vores merino fra får, der har været fritgående hvor de har kunnet spise græs og urter, og kun bragt ind til klip en gang om året.

Se vores udvalg af bæreredskaber med merinould her

---

Fagtermer:

Grip: Hvor godt en vikle "sidder fast" i sig selv. Grip gør, at en vikle bliver på plads og ikke glider op. For meget grip kan dog gøre det udfordrende at binde stramt nok.
Glide: Det modsatte af grip. Hvor godt en vikle glider over sig selv. For meget glide kan gøre det udfordrende at få en binding til at blive på plads.
Cush: Hvor "pudeagtig" en vikle/slynge er på skulderen.
Bounce: Hvor elastisk en vikle/slynge opfører sig. Det modsatte af fasthed.
At gå en vikle/slynge til: Hvordan stoffet forandrer sig med brug. En vikle/slynge der er brugt, er ofte blødere og nemmere at bruge, end en helt ny. Det afhænger i høj grad af materialerne hvor meget arbejde der kræves, før en vikle er gået til.

 

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Alle blogkommentarer kontrolleres inden offentliggørelse