Vask af dit bæreredskab

Vask af dit bæreredskab

Korrekt behandling vil sikre, at dit bæreredskab har en lang levetid. Hvordan du bedst behandler din vikle eller slynge, afhænger af de fibre, som den er vævet af. Når dit bæreredskab indeholder mere end en slags fiber, (for eksempel en blanding af bomuld og uld), skal du altid behandle det efter den mest sarte fiber. 

LOOMSTATE VASK

De fleste af vores bæreredskaber leveres i "loomstate" (frisk fra væven) og kræver en første vask for at trådene falder helt på plads. Følg disse retningslinjer for at vaske dit bæreredskab.

BOMULD

VASK

Bomuld er en meget robust fiber, der er let at vedligeholde og som kan vaskes i maskine. Det tåler op til 60 grader celcius. Vaskemidler med enzymer anbefales, da dette gør det muligt at vaske stoffet helt rent ved lavere temperaturer. 30 grader er ofte nok. Vask ved lavere temperaturer minimerer slid på dit bæreredskab.

TØRRING

Vi anbefaler ikke tørretumbling af din bomuldsvikle, da der herved er risiko for at den krymper. Du risikerer dog ikke at ødelægge viklen hvis du beslutter dig for at gøre det. Ved tørretumbling anbefaler vi kold luft.

STRYGNING

Bomuld kan stryges på mellem-høj varme. Brug damp.

 

HØR

VASK

Ligesom bomuld er hør en easy care fiber, hvilket betyder at den kan vaskes i maskine med vaskemidler med enzymer. Vi anbefaler, at du ikke vasker dit bæreredskab i hør på mere end 30 grader for at holde hørstoffets naturlige glans intakt.

TØRRING

Hør bør ikke tørretumbles, hvis du ønsker at holde glansen intakt. Lad det i stedet lufttørre, og udglat stoffet med hånden. Giv det derefter en god strygning (mellem-høj varme), når det stadig er let fugtigt. 

STRYGNING

Det anbefales at stryge vikler og slynger med hør, da hør har tendens til at folde på samme sted, hvilket kan få trådene til at glide fra hinanden og med tiden skabe svagheder i stoffet. Denne tendens afhjælpes ved lejlighedsvis at vaske og stryge dit bæreredskab.

 

ULD

Uld, som merino, en vidunderlig og robust fiber, men kan filte, hvis den behandles forkert. Filtning er, når overfladen af uldfibrene rejser sig op, trækker sig sammen, og griber ind i hinanden, ligesom velcro. En filtet vikle/slynge krymper meget, når fibrene trækker sig sammen, og stoffet bliver knirkende og mindre fleksibelt. Et filtet bæreredskab bør ikke bruges til at bære med. Filtning af uld er forårsaget af en kombination af tre faktorer: fugt, hurtige temperaturændringer og omrøring. 

For at undgå denne kombination fraråder vi at maskinevaske bæreredskaber, der indeholder uld. 

Når det kommer til vask af uld, kan man ofte komme afsted med ganske lidt. Bæreredskaber i uld kan friskes op ved luftning udenfor, eller ved at hænge dem op i badeværelset, mens du tager brugebad, så de friskes op af luftfugtigheden.

VASK

Bæreredskaber i uld bør vaskes i hånden i lunkent vand (maks. 30 celcius) med flydende vaskemiddel, der er specielt fremstillet til uld. Jeg bruger et (stort) babybadekar. Fyld karret med håndvarmt vand, tilsæt vaskemidlet, rør for at fordele det, og nedsænk derefter bæreredskabet helt i vandet, og sørg for at det er grundigt vådt. Rør så lidt som muligt. Vådhed, temperaturskifte og friktion er det, der forårsager filtning. Lad stoffet ligge i vandet, og klem forsigtigt på det.
Når slyngen/viklen er godt gennemblødt, skal du løfte den ud og mens du understøtter vægten jævnt. Tøm karret, og genopfyld med rent vand, samme temperatur. Læg i blød igen og rør/klem ganske forsigtigt for at fjerne sæberester.

TØRRING

Pres forsigtigt overskydende vand ud - vrid ikke! Læg viklen/slyngen på et eller flere badehåndklæder, og fold det om nødvendigt. Rul det derefter op i håndklædet/håndklæderne. Træd derefter forsigtigt på rullen for at presse vandet ind i håndklæderne. Rul ud, og læg viklen/slyngen fladt for at tørre på nye håndklæder eller spred det ud på et tørrestativ. Det er vigtigt, at vægten fordeles nogenlunde jævnt for at undgå at viklen tørrer i en skæv facon.
Put aldrig en vikle eller slynge med uld i tørretumbleren - det vil filte selv ved kold indstilling.

STRYGNING

Uld kan stryges ved lav varme, altid med damp. Viklen/slyngen skal være tør inden strygning.

SILKE

VASK

Ligesom uld er silke en proteinbaseret fiber, hvilket betyder, at den nedbrydes, hvis den vaskes med vaskemidler med enzymer. Silke kan maskinvaskes på max. 30 grader finvask, da der ikke er nogen fare for filtning. Noget silke kan have en tydelig lugt, når det er vådt, dette skyldes, at der naturligt forekommer lim fra silke-møllens puppe, der stadig er til stede på fiberen. Duften vil være langt mindre mærkbar, når stoffet tørrer igen. Ujævn silke som bourette og tussah er mere tilbøjelig til dette.

TØRRING

Når du tørrer et bæreredskab med silke, skal du følge retningslinjerne for tørring af uld og tilføje, at silke altid skal tørre i skygge og aldrig i direkte sollys.

STRYGNING

Silke kan stryges på laveste temperatur. Brug damp.

Tilbage til blog

Vores fastvikler

Vores ringslynger

Om mig

Christine

Mit navn er Christine, og jeg er grundlæggeren af Nordic Slings; Et vikle-og slyngemærke skabt ud af min kærlighed til babywearing og smukt design.

Jeg ønsker at give dig frihed til at udtrykke dig som forælder, mens du styrker det unikke bånd mellem dig og dit barn.

Mine bæreredskaber er skabt med omhu og kærlighed. Hver enkelt vikle og slynge er resultatet af min passion for at kombinere de bedste materialer med et æstetisk design. Jeg har selv båret begge mine børn, og ved hvor vigtigt det er, at du både føler dig både komfortabel og smuk, når du bærer dit barn.

Hos Nordic Slings får du ikke et billigt produkt produceret på samlebånd i Østen. Jeg står selv for designet af mine vikler og slynger. Stoffet specialvæves på et lille GOTS-certificeret væveri i Østrig, og alle mine produkter syes i Danmark. Derfor finder du heller ikke Nordic Slings i babybutikker og andre webshops, hvor høj profit styrer udvalget.

Med et bæreredskab fra Nordic Slings får du ikke kun etisk produkt af høj kvalitet. Du investerer også i dig selv og dit barn. Jeg håber, at mine bæreredskaber vil blive en uvurderlig del af din forældreoplevelse. Hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning, er jeg altid her for at hjælpe.

Kærlig hilsen,

Christine Marie Lundbye Clausen